Kotleciki gryczane z tofu
- 12 min.
- 35 min.
- Średnie
- 16 sztuki
Hura, przepis na wegetariańskie klopsy! Tofu z powodzeniem zastąpi mięso, a idealną konsystencję zapewni im kasza gryczana, która jest naturalnie bezglutenowa.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 201 Kcal
- 13 g białek
- 7 g tłuszczów
- 21 g węglowodanów
Składniki
16 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.
2
Kaszę gryczaną zalej 300 ml gorącej wody i pozostaw do napęcznienia. Cała woda powinna się wchłonąć.
3
Tofu i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak pokrój w paseczki.
4
Kaszę gryczaną, tofu, marchewkę i szpinak umieść w dużym naczyniu i dodaj jajka, przyprawę curry i mąkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5
Uformuj z ciasta kotleciki dowolnych rozmiarów (nam wyszło ok. 15 niewielkich placuszków) i piecz na blasze pokrytej papierem do pieczenia przez 25–30 minut w temperaturze 180–190°C.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Na pewno zdrowo, ale niezbyt smacznie. Musisz dodać do tego sos lub coś kwaśnego. Miałem paprykę w słodko-kwaśnej marynacie.
Tłumaczenie automatyczne
Przepis bardzo mi się spodobał, zrobiłam też dip, ale poza tym wyśmienity
Tłumaczenie automatyczne