![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Gryka jest starożytną rośliną uprawną pochodzącą z Azji Środkowej. W naszym kraju ma ona jednak tradycję od XII wieku. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na kolor i metodę produkcji. Preferowane są ziarna obłuskane mechanicznie, koloru zielonego lub khaki. Zawiera witaminy z grupy B, C i E, składniki mineralne, a przede wszystkim ważny węglowodan - skrobię. Gryka ma doskonałe właściwości zdrowotne. Dzięki temu wolniej się starzejesz, poprawiasz odporność organizmu i zapobiegasz osteoporozie. Jest odpowiedni dla osób o niskiej tolerancji na gluten. Podczas gotowania gryki należy postępować tak samo, jak w przypadku ryżu. Oznacza to, że najpierw należy je opłukać i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić na 15-20 minut. Zmięknie i nabierze objętości.
W przypadku gryki chcielibyśmy również wspomnieć o kaszy gryczanej, która jest po prostu grubo zmielonym ziarnem gryki. Kasza gryczana może być wykorzystywana w wielu przepisach na zupy, naleśniki, risotto, a zwłaszcza na kaszę gryczaną. Kasza gryczana szybko gęstnieje, dlatego zawsze należy rozcieńczać ją gorącym mlekiem.