Kaszotto jaglane z grzybami
- 10 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 862 Kcal
- 37 g białek
- 32,1 g tłuszczów
- 110,9 g węglowodanów
Składniki
- 50 g suszonych prawdziwków
- 200 ml wody (mocno rozgrzej)
- 200 g kaszy jaglanej (waga na sucho)
- 100 g dowolnych świeżych grzybów
- 1× średnia żółta cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 40 g parmezanu
- 1 garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1× świeży majeranek do dekoracji (wiązki)
- ½ lyzeczki soli
- ½ lyzeczki pieprzu
Etykiety
Sposób przygotowania
Suszone grzyby zalej 200 ml gorącej wody i pozostaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie pokrój je na kawałeczki. Wody nie wylewaj.
Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a następnie przepłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób charakterystycznej goryczki.
Świeże grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na złoto cebulę i czosnek. Dodaj kaszę jaglaną, suszone i świeże grzyby. Podsmaż.
Podlej bulionem warzywnym i wodą po grzybach. Posól i gotuj przez 15–20 minut na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną bulionu lub wody.
W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaj natkę pietruszki.
Gotowe kaszotto posyp parmezanem, natką pietruszki, pieprzem i suszonym majerankiem. Wymieszaj. Jeśli do konieczne, dosól do smaku.
Kaszotto udekoruj wiórkami parmezanu, natką i majerankiem. Podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny pomysł na risotto, naprawdę nam się podobało :) dziękuję za przepis !!
Tłumaczenie automatyczne