Kasza bulgur z grzybami
- 15 min.
- 20 min.
- Średnie
- 2 porcji
Odpowiednia ilość błonnika w pożywieniu jest kluczowa dla Twojego zdrowia. Kasza bulgur dostarczy Ci go w bardzo smacznej formie. A do tego mnóstwo witamin i minerałów. Wypróbuj nasz przepis na przepyszny bulgur z grzybami. Możesz zabrać go ze sobą do pracy jako lekki lunch.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 521 Kcal
- 15 g białek
- 17 g tłuszczów
- 79 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1× średnia żółta cebula (drobno pokrój)
- 3 ząbki czosnku (pokrój w plasterki)
- 170 g kaszy bulgur (waga na sucho)
- 30 g dowolnych suszonych grzybów ()
- 1× liść laurowy (w postaci suszonej)
- ½ lyzeczki grubo mielonego kminku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- mielony czarny pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Czosnek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju (ok. 5 minut).
2
Grzyby odcedź i dorzuć do czosnku. Dopraw solą i majerankiem.
3
Smaż przez kolejnych 5 minut, a następnie podlej bulionem.
4
Dodaj kaszę bulgur i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.
5
W trakcie gotowania kilka razy sprawdź, czy kasza nie przykleja się do dna naczynia. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
6
Przed podaniem dopraw do smaku octem balsamicznym.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
prosty, ale smaczny przepis
Tłumaczenie automatyczne
Smacznie, szybko i łatwo!⭐️
Tłumaczenie automatyczne
W ogóle nie lubiłam bulguru, ale teraz widzę, że to dlatego, że po prostu nie wiedziałam, jak go ugotować, a przede wszystkim nie miałam dobrego przepisu. Ten przepis jest całkowicie prosty i TOP!!! 😍🤩🙏
Tłumaczenie automatyczne