SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 633 Kcal
  • 24 g białek
  • 35 g tłuszczów
  • 55 g węglowodanów

Naturalne remedium na zmęczenie i rozdrażnienie – Reishi

  • Lepsza odporność
  • Chroni serce
  • Łagodzi stres
Więcej informacji

Składniki

4 porcji

Reishi – rewitalizacja, odprężenie, równowaga

  • Redukuje uczucie znużenia
  • Tradycyjna medycyna chińska
  • Skuteczny adaptogen
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Przygotuj dwa duże garnki. Do obu nalej zimnej wody i posól ją.

2

Obierz ziemniaki, pokój je w kostkę (ok 3 × 3 cm) i wsyp do wody. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości przez 14–15 minut na średnim ogniu. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw.

3

W międzyczasie w drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włóż jajka i gotuj je przez 7–8 minut. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia i obierz.

4

W trzecim garnku rozgrzej na średnim ogniu masło i 2 łyżki oleju.

5

Na gorący tłuszcz wrzuć 2 łyżki mąki orkiszowej i ciągle mieszając, smaż przez minutę na średnim ogniu, aby powstała jasna zasmażka.

6

Zalej ją 500 ml zimnego mleka i wymieszaj trzepaczką, aby nie zostały grudki.

7

Następnie dodaj 250 ml bulionu warzywnego i listek laurowy. Zmniejsz ogień na wolny i ciągle mieszając, gotuj sos przez 12–13 minut. Powinien zgęstnieć.

8

Dodaj 150 ml śmietany, 1 łyżkę octu, cukier trzcinowy, drobno posiekany świeży koperek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez 5–6 minut na wolnym ogniu.

9

Zdejmij z ognia i dopraw do smaku. Podziel na 4 porcje, podawaj z ziemniakami i przekrojonym jajkiem na twardo.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Lucia J.
28. listopada 2023

Od tego czasu jest to dla mnie moje ulubione jedzenie

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1464023
Pepíno
10. października 2023

:)

Tłumaczenie automatyczne

Klára Baksová
12. lipca 2023

Fajny! Dla tych, którzy wolą koperek bardziej kwaśny, polecam dodać więcej octu do smaku. :)

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu