Jajka w sosie koperkowym
- 25 min.
- 37 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 633 Kcal
- 24 g białek
- 35 g tłuszczów
- 55 g węglowodanów
Składniki
- 800 g surowych, gotowanych ziemniaków typ A
- 8× jajka (rozmiar M)
- 40 g masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki białej mąki orkiszowej
- 500 ml półtłustego mleka
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1× liść laurowy
- 150 ml śmietany do gotowania (12% tłuszczu)
- 1 łyżka fermentującego octu (8%)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g świeżego koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Przygotuj dwa duże garnki. Do obu nalej zimnej wody i posól ją.
Obierz ziemniaki, pokój je w kostkę (ok 3 × 3 cm) i wsyp do wody. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości przez 14–15 minut na średnim ogniu. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw.
W międzyczasie w drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włóż jajka i gotuj je przez 7–8 minut. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia i obierz.
W trzecim garnku rozgrzej na średnim ogniu masło i 2 łyżki oleju.
Na gorący tłuszcz wrzuć 2 łyżki mąki orkiszowej i ciągle mieszając, smaż przez minutę na średnim ogniu, aby powstała jasna zasmażka.
Zalej ją 500 ml zimnego mleka i wymieszaj trzepaczką, aby nie zostały grudki.
Następnie dodaj 250 ml bulionu warzywnego i listek laurowy. Zmniejsz ogień na wolny i ciągle mieszając, gotuj sos przez 12–13 minut. Powinien zgęstnieć.
Dodaj 150 ml śmietany, 1 łyżkę octu, cukier trzcinowy, drobno posiekany świeży koperek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez 5–6 minut na wolnym ogniu.
Zdejmij z ognia i dopraw do smaku. Podziel na 4 porcje, podawaj z ziemniakami i przekrojonym jajkiem na twardo.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie 😋
Tłumaczenie automatyczne
Od tego czasu jest to dla mnie moje ulubione jedzenie
Tłumaczenie automatyczne
:)
Tłumaczenie automatyczne