Jajecznica z kalafiorem
- 12 min.
- 22 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 202 Kcal
- 12 g białek
- 13 g tłuszczów
- 10 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Wlej do dużego garnka 1,5 l wody. Osól ją i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Połam kalafiora na różyczki.
Wrzuć je do wrzątku, nakryj garnek pokrywką i gotuj przez 12–13 minut na średnim ogniu.
Po ugotowaniu odcedź. Na patelni rozgrzej masło.
Na gorący tłuszcz wrzuć różyczki kalafiora i ciągle mieszając, smaż go przez 6–7 minut na średnim ogniu.
Wlej na patelnię roztrzepane jajka z kminkiem i wymieszaj kopyścią.
Smaż przez kolejne 2 minuty.
Kiedy jajko się zetnie, podziel jajecznicę na porcje i posyp drobno posiekaną dymką. Podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetny lekki lunch, nie zrobiłem lat i cała rodzina się podobała.
Tłumaczenie automatyczne