

Hiszpańska tortilla z batatami i szpinakiem
10 min.
25 min.
Średnie
8 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 174 Kcal
- 8 g białek
- 9 g tłuszczów
- 16 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w piórka, a następnie rozdrób w palcach. Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 4–5 mm grubości).
Na głębokiej patelni o średnicy 25 cm rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu (5 minut). Dodaj pokrojone bataty i szczyptę soli, podlej 250 ml wody i gotuj bez przykrycia przez 10–12 minut. Podczas gotowania mieszaj, aby wszystkie kawałki równomiernie zmiękły. Pod koniec gotowania woda powinna całkowicie odparować, a bataty będą mieć konsystencję odrobinę twardszą niż gotowane ziemniaki.
W międzyczasie przepłucz w wodzie liście szpinaku i grubo je posiekaj. Do dużej miski wbij 7 jajek i ubij je na pianę z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Kiedy bataty na patelni będą już miękkie, wrzuć pokrojony szpinak i zalej warzywa masą jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i piecz na bardzo wolnym ogniu przez 10 minut, aż jajka się ugotują.
Tortillę ostrożnie zdejmij z patelni, pokrój na 8 kawałków i podawaj jeszcze ciepłą.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
słynne, bałam się, że ciasto będzie mączne, ale nie ma problemu. do posypania dodaliśmy również parmezan
Tłumaczenie automatyczne
Znakomity przepis, ale może dodać trochę więcej soli, bo słodkie ziemniaki są słodkie. Po posmarowaniu jajkiem lepiej włożyć do nagrzanego piekarnika, pięknie się upiecze, a tortilla zachowa swój kształt.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie
Tłumaczenie automatyczne