

Frykadelki
40 min.
15 min.
Łatwe
16 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 114 Kcal
- 7,2 g białek
- 7,1 g tłuszczów
- 5,3 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W naczyniu wymieszaj wieprzowinę i wołowinę, a następnie dodaj kolejne składniki: płatki owsiane, jajka, cebulę, sól, pieprz i mleko. Wymieszaj. Masę odstaw na ok. 15 minut.
Następnie uformuj z niej kilkanaście małych pulpecików, mieszczących się w dłoni. Żeby dobrze się upiekły, frykadelki nie powinny być grubsze niż 3 cm. Nam z powyższych proporcji wyszło 16 sztuk.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Ułóż na niej frykadelki i smaż je na średnim ogniu po 5–6 minut z każdej strony.
Wyjmij na próbę jednego pulpecika i przetnij go wpół. Jeżeli jest nadal różowy w środku, odłóż go z powrotem na patelnię i smaż dalej, aż będzie całkowicie miękki i upieczony.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Były bardzo dobre, dodałam tylko majeranek i trochę czosnku, ale z solą i pieprzem to już nie to samo 😉
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobrze 👍
Tłumaczenie automatyczne