Frittata ze szpinakiem i pieczarkami
- 5 min.
- 15 min.
- Średnie
- 8 sztuki
Frittata to rodzaj omletu, chociaż Włosi pewnie by się obrazili za takie uproszczenie. W każdym razie: frittata jest grubsza, zmieści się w niej więcej warzyw i sera. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że doskonale smakuje na zimno. Przyrządź tę włoską specjalność w domu. To nic trudnego.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 146 Kcal
- 11 g białek
- 10 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
8 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Na głębokiej patelni żaroodpornej rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pieczarki pokrojone w plasterki.
2
W międzyczasie przepłucz liście szpinaku pod bieżącą wodą, osusz je i grubo posiekaj.
3
Dodaj do pieczarek szpinak i czosnek. Smaż przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
4
Ubij jajka z solą, pieprzem, tymiankiem, mlekiem i ricottą.
5
Zalej masą jajeczną warzywa na patelni i dokładnie wszystko wymieszaj.
6
Patelnię wstaw do piekarnika i piecz przez 190-200°C przez 10–15 minut.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie, ale zdecydowanie nie na 8 porcji :-)
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis
Tłumaczenie automatyczne