Frittata z grzybami
- 10 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Grzyby długo uważano za bezwartościowe. To nieprawda! Ponieważ zawierają one dużo wody i substancji mineralnych, a mało kalorii, można stosować je w diecie redukcyjnej. Kolejne plusy: wzmacniają odporność i przeciwdziałają nowotworom. Więc śmiało zbieraj, tylko uważaj na muchomory ☺.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 185 Kcal
- 14 g białek
- 12 g tłuszczów
- 6 g węglowodanów
Składniki
6 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę i czosnek.
2
Po pięciu minutach dodaj grzyby (oczyszczone i pokrojone w plasterki) oraz cukinię. Smaż przez kolejne 2 minuty.
3
Ubij na pianę jajka z mlekiem i zalej nimi warzywa na patelni.
4
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz rozmarynem.
5
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i przykryj patelnię pokrywką. Duś przez kolejnych 5 minut, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
nie razi, nie podnieca. Smakują nieźle, ale gotowałam już z nimi lepsze rzeczy :)
Tłumaczenie automatyczne
Top
Tłumaczenie automatyczne
To było bardzo dobre. Na koniec wkładam mieszaninę do piekarnika na kilka minut.
Tłumaczenie automatyczne