Fasolka po bretońsku z ziemniakami
- 10 min.
- 28 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Składniki
- 200 g surowych ziemniaków (typ B)
- 120 g białej cebuli
- 150 g dobrej szynki drobiowej (95 % mięsa)
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 700 ml bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
- 300 g czerwonej fasoli z puszki (odcedź)
- 300 g białej ugotowanej fasoli (odcedź)
- 100 ml śmietany do gotowania (12% tłuszczu)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Przygotuj sobie wszystkie składniki: obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szynkę z kurczaka pokrój w cienkie paseczki. Drobno posiekaj szczypiorek.
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty. Następnie wrzuć na tłuszcz szynkę i smaż przez kolejne 3–4 minuty.
Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na średnim ogniu przez 2 minutę.
Zalej warzywa 700 ml bulionu warzywnego, dodaj odcedzoną czerwoną i białą fasolę oraz sól i pieprz. Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś, dopóki ziemniaki nie zmiękną (15–16 minut).
Następnie zabiel potrawkę 100 ml śmietany, dopraw do smaku solą i pieprzem, zwiększ ogień i duś jeszcze przez 3–4 minuty.
Zdejmij z ognia i podawaj. Przed podaniem posyp każdą porcję świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetnie!
Tłumaczenie automatyczne
Trochę to podkręciłem: dodałem więcej papryki i zaostrzyłem smak odrobiną chili. Na pewno zrobię to nie raz 😇
Tłumaczenie automatyczne
wyśmienita 👍🏻 kiełbasa, chili, kminek dodana do mniej zdrowej wersji i zagęszczona pieczywem
Tłumaczenie automatyczne