SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 430 Kcal
  • 11 g białek
  • 22 g tłuszczów
  • 22 g węglowodanów

Skutecznie i bezpiecznie dostarcza 100% zalecanego dziennego spożycia magnezu

  • Szybsza regeneracja organizmu
  • Przynosi ulgę przy migrenach
  • Ponad 1000 pozytywnych opinii
Więcej informacji

Składniki

2 porcji

Dobrze przyswajalny magnez zapewnia wysoką jakość snu

  • Najlepiej przyswajalna forma magnezu
  • Naturalny sposób na zmęczenie
  • Przynosi ulgę przy skurczach mięśni
Więcej informacji
banner image

Sposób przygotowania

1

Ciecierzycę, szalotkę, czosnek, jedną łyżkę oleju słonecznikowego, pieprz, sól, kolendrę i majeranek zblenduj na gładką masę.

2

Uformuj z niej niewielkie kulki i podsmaż je na średnim ogniu, na łyżce oleju słonecznikowego.

3

W trakcie smażenia kilkakrotnie je obróć, by równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron.

4

Smaż przez 8–10 minut, a jeśli to konieczne, dodaj jeszcze trochę oleju. Gotowe falafelki zdejmij z patelni i odstaw.

5

Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, miód i chili.

6

Następnie na dwóch głębokich talerzach ułóż warstwę sałat, dodaj falafel, polej sosem i posyp kawałkami awokado.

Nasza rada
Na oleju, który pozostał po smażeniu falafeli, możesz podsmażyć marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki i dodać ją do sałatki.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Jana Nováková
07. marca 2025

Ciecierzycę moczę najpierw, co najmniej 12 godzin wcześniej. Doskonale miesza się z ciastem, tworząc miękką konsystencję. Następnie piekę go w piekarniku na papierze do pieczenia, gdy przewracam go na drugą stronę smaruję go z obu stron olejem, ale zawartość tłuszczu na pewno nie jest tak duża jak przy smażeniu i nie dostajemy tam żadnych szkodliwych substancji ❤️ Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby się rozpadł. To świetny przepis! Wystarczy namoczyć ciecierzycę i upiec falafele (w temperaturze 220°C przez 20 minut)☺️

Tłumaczenie automatyczne

bzxt5vqmvp@privaterelay.appleid.com
14. lutego 2024

Zrobiłam podobne kulki alá falafel według magazynu Albert, skład jest ten sam, tyle że dodałam do nich mąkę i kminek rzymski. Kulki przed smażeniem panierowano w gładką mąkę i smakowały wyśmienicie. Po prostu było mi po prostu ciężko przez długi czas, bo było pełno oleju.

Tłumaczenie automatyczne

Klárka Hortenská
14. lipca 2020

Zgadzam się z poprzednim komentarzem, kulki nie sklejają się, nie kleją, podczas opiekania rozpada się ... może trochę mąki ...?

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu