
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Hydrolizat kolagenu rybiego z kwasem hialuronowym i witaminą C (smak mango)

Ciecierzycę, szalotkę, czosnek, jedną łyżkę oleju słonecznikowego, pieprz, sól, kolendrę i majeranek zblenduj na gładką masę.
Uformuj z niej niewielkie kulki i podsmaż je na średnim ogniu, na łyżce oleju słonecznikowego.
W trakcie smażenia kilkakrotnie je obróć, by równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron.
Smaż przez 8–10 minut, a jeśli to konieczne, dodaj jeszcze trochę oleju. Gotowe falafelki zdejmij z patelni i odstaw.
Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, miód i chili.
Następnie na dwóch głębokich talerzach ułóż warstwę sałat, dodaj falafel, polej sosem i posyp kawałkami awokado.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ciecierzycę moczę najpierw, co najmniej 12 godzin wcześniej. Doskonale miesza się z ciastem, tworząc miękką konsystencję. Następnie piekę go w piekarniku na papierze do pieczenia, gdy przewracam go na drugą stronę smaruję go z obu stron olejem, ale zawartość tłuszczu na pewno nie jest tak duża jak przy smażeniu i nie dostajemy tam żadnych szkodliwych substancji ❤️ Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby się rozpadł. To świetny przepis! Wystarczy namoczyć ciecierzycę i upiec falafele (w temperaturze 220°C przez 20 minut)☺️
Tłumaczenie automatyczne
Zrobiłam podobne kulki alá falafel według magazynu Albert, skład jest ten sam, tyle że dodałam do nich mąkę i kminek rzymski. Kulki przed smażeniem panierowano w gładką mąkę i smakowały wyśmienicie. Po prostu było mi po prostu ciężko przez długi czas, bo było pełno oleju.
Tłumaczenie automatyczne
Zgadzam się z poprzednim komentarzem, kulki nie sklejają się, nie kleją, podczas opiekania rozpada się ... może trochę mąki ...?
Tłumaczenie automatyczne