Dorsz z koprem włoskim, szparagami i porem
- 20 min.
- 12 min.
- Średnie
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 418 Kcal
- 31 g białek
- 11 g tłuszczów
- 47 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Wyłóż blachę o wymiarach 30 x 40 cm papierem do pieczenia.
Koper włoski pokrój cienkie plasterki, por poszatkuj a czosnek i tymianek drobno posiekaj.
Szparagi umyj i z każdego odkrój ok. 3 cm od dolnej końcówki.
Następnie ugotuj komosę ryżową: wsyp ją do garnka, zalej 1,5 l wody, posól, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10–12 minut.
W międzyczasie przygotuj dorsza: wszystkie filety umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, ułóż na blaszce i piecz przez 10–11 minut.
Podczas gotowania komosy i pieczenia dorsza przygotuj warzywa: na większej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojony koper włoski i smaż go przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj por i smaż wszystko przez kolejną minutę. Następnie dodaj czosnek, tymianek i skórkę z cytryny, wymieszaj. Zalej wszystko śmietaną ryżową i bulionem drobiowym, i gotuj wszystko na średnim ogniu przez 3–4 minuty.
Na koniec dodaj szparagi, posól i popieprz do smaku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
Gotową komosę odcedź, podziel na 4 porcje, a następnie na każdy talerz nałóż dorsza i warzywa z patelni.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Wykorzystałam przepis jako pomysł, ale zrobiłam go mniej więcej po swojemu. (dawno nie gotowałem z przepisu. Wielokrotnie, bo po jedzeniu zawsze się pyliło) Ryba: tilapia doprawiony mieszanką rybną, oliwkowy. olej i trochę soli Dodatek: w domu nie lubią komosy ryżowej, więc mieliśmy drobno posiekane gotowane ziemniaki Sos: szparagowy, koperkowy czy krem ryżowy nie były dostępne, więc mieliśmy alternatywę - również wyśmienitą, lekką. Smażone pory, bulion warzywny, klasyczna bita śmietana, sól (biały pieprz?) i trochę przypraw (tymianek, trochę niedźwiedziego czosnku o ile dobrze pamiętam). Lekko zagęszczony lekką zasmażką. Sos jest bombowy i najlepszy, jaki do tej pory próbowałem z filetem. Jedzenie jest bardzo proste i bardzo dobre, więc bardzo je polecam. :)
Tłumaczenie automatyczne
Naprawdę super👍🏻
Tłumaczenie automatyczne
Połączenie smaków jest niesamowite! Polecam.
Tłumaczenie automatyczne