Burgery wegetariańskie
- 20 min.
- 47 min.
- Średnie
- 6 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 539 Kcal
- 19 g białek
- 19 g tłuszczów
- 68 g węglowodanów
Składniki
- 100 g czerwone soczewicy w stanie suchym
- 2× średniej wielkości marchewki (2× 120 g)
- 200 g gotowanej czerwonej fasoli
- 1× szalotka (obierz)
- 2 ząbki czosnku (obierz)
- 1× mniejsze jaja
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 6× bułka razowa
- 6 łyżek wegańskiego sosu tatarskiego (ok. 90 g)
- ½× średnia czerwona cebula (pokrój w plasterki)
- 70 g liście świeżej sałaty
- 2× pomidor średniej wielkości (pokrój w plasterki)
- 100 g ogórka sałatkowego (pokrój w plasterki)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Marchewkę wyszoruj, oskrob i zetrzyj na tarce.
Zblenduj ugotowaną fasolę i czerwoną soczewicę, szalotkę i czosnek.
Dodaj utartą marchewkę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i płatkami drożdżowymi.
Na koniec dodaj jajko i wymieszaj.
Formuj z masy kotleciki i układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Wstaw placuszki do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 190°C albo upiecz je na grillu kontaktowym (10 minut z każdej strony na średnim ogniu).
Bułki przetnij na pół, na każdej umieść plasterek czerwonej cebuli i kilka liści sałaty.
Ułóż na nich burgera i przykryj kolejną warstwą sałat oraz drugą połową bułki.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
5
Świetny. W mojej prezentacji bardziej przypomina klopsik z domowymi frytkami. Na pewno nie gotowałam ostatni raz 😊
Tłumaczenie automatyczne