![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Wymieszaj w kubku wodę, mleko, cukier i pokruszone drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn.
Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z gotowym zaczynem, solą i olejem.
Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (potrwa to około godziny).
Blachę pokryj papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj bułeczki i ułóż je na blasze. Jeżeli ciasto zbytnio się klei, podsyp je mąką. Odstaw na 15 minut, żeby jeszcze podrosły.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
Jeżeli lubisz bułki dyniowe, bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj je odrobiną wody i posyp pestkami dyni.
Blachę umieść w piekarniku i piecz przez 25 minut w temperaturze 220°C.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetne, łatwe, pyszne. Zamiast dyni użyłam słonecznika i też wyszło super :)
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie!
Tłumaczenie automatyczne
Szybkie i smaczne! Następnym razem spróbuję na zakwasie zamiast drożdży.
Tłumaczenie automatyczne