
Hydrolizat kolagenu o smaku cytrynowym

Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Najpierw przygotuj purée z batatów. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj pokrojone bataty i gotuj przez ok. 15–20 minut. Odcedź i zblenduj na gładką masę. Z podanej ilości warzyw powinno powstać ok. 600 g purée.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedź. Czas gotowania makaronu ryżowego różni się w zależności od jego typu, ale zwykle jest to ok. 5–10 minut.
Do purée wlej śmietaną ryżową, wymieszaj i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj utarty ser i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wrzuć do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
Podawaj od razu albo przygotuj mac ‘n’ cheese zgodnie z klasycznym przepisem: przełóż danie do formy żaroodpornej i zapiekaj je przez 8–10 minut w temperaturze 180°C.
*W oryginalnym przepisie na mac ‘n’ cheese stosuje się makaron kolanka lub krótkie rurki. Możesz użyć również innych rodzajów makaronu, np. żytniego albo pszennego razowego. Pamiętaj o innym czasie gotowania.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
dla mnie super, tylko dodaj więcej sera cheddar, przynajmniej 100-120g :)
Tłumaczenie automatyczne
Nie mam zdjęcia, bo zostało zjedzone tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😁 Zmodyfikowałam przepis, dodałam jednego większego słodkiego ziemniaka, całą kostkę sera cheddar, około 200 g lub 250, użyłam 32% śmietanki roślinnej od Ramy, ponieważ okazała się dla mnie całkiem dobra i smakuje znacznie bardziej kremowo niż mleko krowie. Przynajmniej moim zdaniem, i tańszy niż ryż. Do sosu dodałem pieprz, sól i sekretny składnik: małą łyżeczkę mielonej słodkiej czerwonej papryki. Zrobiłem to po raz pierwszy i było super. Miałam też gości i ocenili to na 10/10 😊
Tłumaczenie automatyczne
Świetny przepis
Tłumaczenie automatyczne