![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Najpierw przygotuj purée z batatów. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj pokrojone bataty i gotuj przez ok. 15–20 minut. Odcedź i zblenduj na gładką masę. Z podanej ilości warzyw powinno powstać ok. 600 g purée.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odcedź. Czas gotowania makaronu ryżowego różni się w zależności od jego typu, ale zwykle jest to ok. 5–10 minut.
Do purée wlej śmietaną ryżową, wymieszaj i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj utarty ser i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wrzuć do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
Podawaj od razu albo przygotuj mac ‘n’ cheese zgodnie z klasycznym przepisem: przełóż danie do formy żaroodpornej i zapiekaj je przez 8–10 minut w temperaturze 180°C.
*W oryginalnym przepisie na mac ‘n’ cheese stosuje się makaron kolanka lub krótkie rurki. Możesz użyć również innych rodzajów makaronu, np. żytniego albo pszennego razowego. Pamiętaj o innym czasie gotowania.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Więc następnym razem będę musiała poprawić ten przepis, ponieważ wynik nie był wystarczająco serowy, a sos nie wystarczył na taką ilość makaronu. Poza tym ok, ale nie porywająco.
Tłumaczenie automatyczne