Zupa szpinakowa
- 20 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wiosną wszystko się zieleni. Nasze talerze również. Może by tak zrobić kremową zupę szpinakową ze śmietaną? Jeżeli dodasz do niej jajko sadzone albo wędzonego łososia, będziesz mieć lekką i pożywną kolację. Też uwielbiasz szpinak? Zostaw nam w komentarzu 🌱.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 169 Kcal
- 7 g białek
- 6 g tłuszczów
- 22 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną dymkę i szalotkę.
2
Wrzuć go garnka umyty szpinak i duś przez 5 minut.
3
Podlej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj przez 10 minut.
4
Po 10 minutach zdejmij zupę z ognia, dodaj 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę i zmiksuj na krem blenderem ręcznym.
5
Dopraw zupę solą i pieprzem oraz śmietaną sojową.
6
Podawaj z jajkiem sadzonym albo wędzonym łososiem.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Świetna aromatyczna zupa. Naprawdę doceniam wybór przypraw i ziół w tych przepisach, ponieważ nie mogę wymyślić żadnego do użycia. Ponownie, ten również minął bardzo szybko.
Tłumaczenie automatyczne