
Jemy zdrowo i smacznie

Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę.
Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy.
Dodaj szalotkę i czosnek, smaż przez ok. 2 minuty na średnim ogniu.
Dorzuć pokrojoną marchewkę i smaż wszystko na średnim ogniu przez kolejnych 5–10 minut.
Podlej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka całkowicie zmięknie (ok. 20–30 minut).
Dopraw do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
Gotową zupę pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj. Możesz lekko doprawdzić ją do smaku cukrem kokosowym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Zupa przepyszna, smakowała każdemu w rodzinie!! Ja dodałam jeszcze troszkę curry i kurkumy!! A na sam koniec posypałam grzankami i startym serem😊
Wyszło boskie, bardzo proste w wykonaniu. Nigdy nie mam wywaru w domu... dlatego wrzuciłam 1 żeberko i po ~pół godzinie wyjęłam (i dalej gotuję w dodatkowej wodzie z naturalną przyprawą warzywną, zjemy kaszkę i położymy to daleko, następnym razem mogę mieć zapas: D). Jedliśmy z kostkami chleba, a mojemu 2-letniemu synowi bardzo smakowało. Teraz zjedliśmy go o dziesiątej, ale myślę, że jest też idealny na ciepłe śniadanie :) Dziękuję za przepis.
Tłumaczenie automatyczne z języka węgierskiego