
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Oczyść i wydrąż dynię. Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wszystko na niewielkie kawałki. Ułóż je na blasze.
Pokrój czosnek w plasterki i dodaj do dyni. Skrop wszystko 2 łyżkami oliwy i posyp suszonym tymiankiem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C.
Resztę oliwy rozgrzej w garnku i podsmaż na nim drobno posiekaną szalotkę i upieczony czosnek.
Dodaj upieczoną dynię i jabłka. Podlej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Pozostaw zupę do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobry!
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Doskonały
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Posłuchałam rady i trochę zmiękczyłam zupę śmietaną. Na początku dziwny był dla mnie bardziej słodki smak, ale potem od razu mi się spodobał 😃. Inni lizali. Do podania podałam śmietanę i chili.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego