
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Oczyść i wydrąż dynię. Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wszystko na niewielkie kawałki. Ułóż je na blasze.
Pokrój czosnek w plasterki i dodaj do dyni. Skrop wszystko 2 łyżkami oliwy i posyp suszonym tymiankiem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C.
Resztę oliwy rozgrzej w garnku i podsmaż na nim drobno posiekaną szalotkę i upieczony czosnek.
Dodaj upieczoną dynię i jabłka. Podlej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Pozostaw zupę do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonały! Przyjemna wariacja na temat klasycznej zupy dyniowej.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Pyszny! Robi się go z kwaśnych jabłek, ale następnym razem wypróbuję też ze słodkimi.
Tłumaczenie automatyczne z języka węgierskiego
Bardzo dobra zupa, trochę słodsza, ale to nie ma znaczenia :-) Ma prosty proces. Podawałam opinie, że lepiej zmiękczyć kremem i zdecydowanie się z tym zgadzam.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego