Zupa dyniowo-jabłkowa
- 25 min.
- 55 min.
- Łatwe
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 156 Kcal
- 2 g białek
- 10 g tłuszczów
- 16 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
Oczyść i wydrąż dynię. Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wszystko na niewielkie kawałki. Ułóż je na blasze.
Pokrój czosnek w plasterki i dodaj do dyni. Skrop wszystko 2 łyżkami oliwy i posyp suszonym tymiankiem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–35 minut w temperaturze 170–180°C.
Resztę oliwy rozgrzej w garnku i podsmaż na nim drobno posiekaną szalotkę i upieczony czosnek.
Dodaj upieczoną dynię i jabłka. Podlej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Pozostaw zupę do ostygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Uff, to było obrzydliwe, zwykły krem dyniowy, który robię ze śmietanką, jest o 100% lepszy, nigdy więcej tego obrzydzenia..
Tłumaczenie automatyczne
Bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne