Krupnik orkiszowy
- 10 min.
- 52 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 220 Kcal
- 5 g białek
- 8 g tłuszczów
- 32 g węglowodanów
Składniki
- 100 g Kaszę orkiszową (waga na sucho)
- 1× średnia żółta cebula
- 1× spore marchewki (ok. 120 g)
- 1× średnie łodygi selera (ok. 120 g)
- 1× większa pietruszka (ok. 120 g)
- 1× pomidor średniej wielkości (ok. 120 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (zetrzyj)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ lyzeczki mielonego suszonego chilli
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Kaszę orkiszową przepłucz w letniej wodzie i odcedź. Przesyp ją do dużego garnka i zalej świeżą wodą, której powinno być co najmniej 4 razy tyle, co kaszy. Gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je w kostkę.
W drugim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pokrojoną cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę. Smaż przez 5–7 minut na średnim ogniu. Na ostatnie 2 minuty smażenia wrzuć do garnka 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę. Następnie dodaj do zupy przecier, jednego pomidora pokrojonego w kostkę, 1 litr bulionu warzywnego i ugotowaną kaszę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym chili. Gotuj przez kolejnych 20 minut.
Podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobra zupa!
Tłumaczenie automatyczne
pyszne robię teraz na obiad
Bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne