SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

  • 197 Kcal
  • 6,5 g białek
  • 6,4 g tłuszczów
  • 27,1 g węglowodanów

Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)

  • Aplikacja bez reklam
  • Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
  • Ulubione przepisy dostępne offline
Wypróbuj na 30 dni BEZPŁATNIE

Składniki

8 sztuki

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem, a następnie przepłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób goryczki.

2

Sparzoną i przepłukaną kaszę wsyp do garnka i zalej wodą do wysokości ok. 2,5 cm nad powierzchnię ziaren. Posól połową łyżeczki soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu przez 10–15 minut.

3

W międzyczasie przygotuj dip. Drobno posiekaj miętę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

4

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i uduś szpinak na wolnym ogniu. Wymieszaj go z ugotowaną kaszą, jajkami, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

5

Mokrymi rękami formuj z masy kotleciki. Usmaż je na resztce oliwy na złoty kolor.

6

Placuszki podawaj z dipem jogurtowym.

Nasza rada
Placuszki możesz też upiec w piekarniku. Blachę pokryj papierem do pieczenia, umieść na niej placuszki i piecz je przez 10–15 minut w 180°C. W trakcie pieczenia przewróć je na drugą stronę, by upiekły się równomiernie.
Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

swojwuj
19. kwietnia 2023

Dałem zdecydowanie więcej szpinaku. Pewnie mąki też więcej, żeby się nie rozpadały. Bardzo dobre

Renata Šimetková
10. kwietnia 2023

míšak
15. lutego 2023

Dobry. Zrobiłam 130g igieł i wyszło 9 naleśników.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1185055
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu