![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
![Farsz wielkanocny](https://jz.img0.cz/media/d3/63/d363a36c-7d03-4264-b421-9648fc426291.jpg.570x570_q85_crop.jpg)
Farsz wielkanocny
30 min.
35 min.
Średnie
12 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 151 Kcal
- 8 g białek
- 8 g tłuszczów
- 10 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Pokrzywę sparz gorącą wodą, aby nie zszarzała podczas pieczenia. Oddziel białka od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na pianę.
Żółtka roztrzep z solą, pieprzem i roztopionym masłem.
Chleb tostowy pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż go na suchej patelni – wystarczy 5 minut na średnim ogniu.
Przygotuj brytfannę o wymiarach 20 x 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj podsmażone kawałki chleba tostowego razem z żółtkami, dodaj sparzoną pokrzywę, a na koniec również pianę z białek. Wszystko wymieszaj.
Masę przełóż do brytfanny i piecz przez 30–35 minut. Gotowe danie podziel na 12 kawałków.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dodatkowo dodałem wędzone tofu. Użyłem naprawdę dużych jajek domowej roboty, więc wymieniłem 3 jajka (1 jajko = 2 pl wody i 1 litr nasion chia), śniegu wciąż było wystarczająco dużo. Podobało nam się 😋
Tłumaczenie automatyczne
dobrze
Tłumaczenie automatyczne