
Jemy zdrowo na wsi i w mieście

Hydrolizat kolagenu rybiego z kwasem hialuronowym i witaminą C (smak mango)

Pokrój chleb tostowy w kostkę (1 cm × 1 cm) i pozostaw go na 24 godziny bez przykrycia w temperaturze pokojowej. Jeżeli masz akurat czerstwy chleb tostowy, możesz pominąć ten krok. Po prostu pokrój go w kostkę i przejdź dalej.
Rozgrzej piekarnik do 185–190°C. Wysmaruj brytfannę (25 × 30 cm) 15 gramami masła.
Przesyp pokrojony chleb do dużego naczynia. Dodaj drobno posiekaną natkę, mieloną gałkę muszkatołową, 40 g rozpuszczonego masła, mleko, sól i pieprz.
Oddziel żółtka od białek. Dodaj żółtka do masy chlebowej i wymieszaj. Białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę (wystarczą 3–4 minuty). Gotową pianę ostrożnie wymieszaj z masą chlebową. Przełóż masę do brytfanny lub nafaszeruj nią kurczaka.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 185–195°C przez 25–30 minut (sam farsz) lub 50–60 minut (w kurczaku).
Po upieczeniu wyjmij i podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Klasyka, która się nie nudzi, poprawiam na gotowanych jajkach i domowej szynce z kurczaka 🙂
Tłumaczenie automatyczne