Ziemniaki au gratin
- 15 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 376 Kcal
- 16 g białek
- 16 g tłuszczów
- 32 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.
Wysmaruj oliwą okrągłą formę do zapiekanek (⌀ 25 cm).
Drobno pokrój ser żółty. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj oba sery z serkiem śmietankowym, śmietaną, mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie do warzyw, ale ostry nóż też się sprawdzi.
W formie do zapiekanek ułóż warstwę ziemniaków, podlej ją sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Wstaw naczynie z zapiekanka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180–190°C.
Podziel zapiekankę na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią i te nie mogą się nie udać, są pyszne!
Tłumaczenie automatyczne
Trochę doprawiłam i zrobiłam dwa razy więcej masy serowej, bo w porównaniu z ziemniakami starczyło mi tylko na 2 pierwsze warstwy.
Tłumaczenie automatyczne