
Jemy zdrowo i smacznie

Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj sobie formę żaroodporną (20 × 30 cm).
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Zetrzyj camembert na tarce o dużych oczkach, a ser żółty na drobnych oczkach.
Wsyp ziemniaki do miski, dodaj wiórki sera i zalej masą z mleka, serka śmietankowego i jajek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, by ziemniaki dokładnie pokryły się masą jajeczną i serem.
Dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż ziemniaki warstwami w formie do zapiekanek.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 25–27 minut w temperaturze 195–200°C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Gotową zapiekankę podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Super, całej rodzinie smakowało. Dodatkowo dodałam boczek i jajka na twardo. Ziemniaki wstępnie ugotowałam. W przeciwnym razie reszta według przepisu.
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Proste w wykonaniu, szybkie i bardzo smaczne.