Ziemniaki au gratin
- 20 min.
- 27 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 348 Kcal
- 22 g białek
- 16 g tłuszczów
- 28 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj sobie formę żaroodporną (20 × 30 cm).
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Zetrzyj camembert na tarce o dużych oczkach, a ser żółty na drobnych oczkach.
Wsyp ziemniaki do miski, dodaj wiórki sera i zalej masą z mleka, serka śmietankowego i jajek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj, by ziemniaki dokładnie pokryły się masą jajeczną i serem.
Dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż ziemniaki warstwami w formie do zapiekanek.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 25–27 minut w temperaturze 195–200°C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Gotową zapiekankę podziel na 4 porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dodam, że trzeba go piec znacznie dłużej, ale dla mnie to przepis i tak doskonały 👍
Tłumaczenie automatyczne
wyśmienite - dodałam plasterki boczku
Tłumaczenie automatyczne
Tak więc ten przepis – staram się trzymać przepisu – wyglądał lepiej niż smakował. Pomysł jest dobry, ale następnym razem będzie chciał go ulepszyć, dodając grzyby lub ser, zioła lub przyprawy. Bez tego jest nudno.
Tłumaczenie automatyczne