Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa
- 15 min.
- 45 min.
- Średnie
- 4 porcji
Nie wiesz, co zrobić z ziemniakami zalegającymi w spiżarni? Masz w domu pieczarki albo inne świeże grzyby? Połącz oba te składniki i upiecz sobie przepyszną zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową.
Znasz z naszej książki kucharskiej
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 64Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 315 Kcal
- 11 g białek
- 13 g tłuszczów
- 38 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
3
W taki sam sposób pokrój pieczarki.
4
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie przez 5 minut podsmażaj pieczarki. Odstaw z palnika.
5
W garnku wymieszaj ricottę, mleko, sól i pieprz.
6
Dodaj ziemniaki, czosnek, podsmażone pieczarki – i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
7
Warzywa z serem umieść w formie żaroodpornej i piecz w 170–180°C przez około 45 minut.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo smaczne, dodałam też małą cukinię i doprawiłam sos bardziej przyprawami i bulionem grzybowym
Tłumaczenie automatyczne
przepis smaczny. zamiast ricotta dałam mozzarellę.do sosu dałam jajko i troszkę jogurtu naturalnego i więcej pieczarek. piekłam godzinę
Wyszło bardzo pysznie! Jedliśmy roladkę z kurczaka faszerowaną szpinakiem i parmezanem: https://jokateszunk.hu/receptek/kategoria-szerint/foetelek/spenottal-es-parmezannal-toltott-csirkerolad-2/#hodnoceni
Tłumaczenie automatyczne