Zapiekane kaszotto jaglane
- 15 min.
- 25 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 525 Kcal
- 18 g białek
- 11 g tłuszczów
- 90 g węglowodanów
Składniki
- 150 g marchewki (oczyść)
- 200 g dyni hokkaido
- 150 g brokułów
- 100 g pora
- 150 g kaszy jaglanej
- 150 g mrożonej kukurydzy
- 1 ząbek czosnku (przetrzyj przez praskę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 250 ml bulionu warzywnego (mocno rozgrzej)
- 1 garść świeżej natki pietruszki (drobno posiekaj)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj sobie formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm).
Pokrój marchewkę i dynię w drobną kostkę. Podziel brokuły na niewielkie różyczki. Pokrój pora w cienkie plasterki.
Trzykrotnie przelej kaszę jaglaną wrzątkiem i odcedź. Następnie przesyp ją do formy do zapiekanek.
Dodaj pokrojone warzywa, kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, przyprawę curry, sól i pieprz. Zalej wszystko gorącym bulionem warzywnym i wymieszaj.
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 180°C przez ok. 15–20 minut, aż kasza zmięknie, a cały bulion się wchłonie. Podczas pieczenia kilkakrotnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj trochę wody.
Posyp kaszotto natką pietruszki i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Jest bardzo smaczne i miłe dla oka
Tłumaczenie automatyczne
Przepis bardzo mnie zaskoczył, posypałam go parmezanem i było to doświadczenie dla smakoszy. Kasza jaglana jest genialna słodka i solona.
Tłumaczenie automatyczne