

Tarta szpinakowa
20 min.
40 min.
Łatwe
12 porcje
Lubisz francuskie smaki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrową tartę warzywną. Smacznego!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 254 Kcal
- 10 g białek
- 18 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
12 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
3
Na patelni rozgrzej oliwę i przez 1–2 minuty podsmażaj na niej 2 drobno pokrojone szalotki. Dodaj umyty szpinak i smaż przez kolejne 3 minuty. Uduszony szpinak ubij z jajkiem, szczyptą soli, pieprzem, mlekiem i serkiem wiejskim.
4
Ciasto umieść w formie o średnicy 25 cm, następnie wlej masę szpinakową, z wierzchu posyp kruszoną gorgonzolą i szalotką pokrojoną w krążki. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 160–170°C. Podawaj z bazylią.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ze względu na wizytę musiałam zrobić bez jajek, ale efekt był pyszny.
Tłumaczenie automatyczne
Ciasto ciężko się rozwałkowało, a po dodaniu nadzienia czułem, że nigdy nie stwardnieje, ale zostawiłem quiche w piekarniku na około 15 minut dłużej i wszystko wyszło super, a smak bomba 👍
Tłumaczenie automatyczne
Nawet po dodaniu 15 minut nie zostało to zrobione. Zrobiłam dokładnie według przepisu. Smak jest świetny, ale szkoda, że nie jest upieczony
Tłumaczenie automatyczne