
Jemy zdrowo i smacznie

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
Na patelni rozgrzej oliwę i przez 1–2 minuty podsmażaj na niej 2 drobno pokrojone szalotki. Dodaj umyty szpinak i smaż przez kolejne 3 minuty. Uduszony szpinak ubij z jajkiem, szczyptą soli, pieprzem, mlekiem i serkiem wiejskim.
Ciasto umieść w formie o średnicy 25 cm, następnie wlej masę szpinakową, z wierzchu posyp kruszoną gorgonzolą i szalotką pokrojoną w krążki. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 160–170°C. Podawaj z bazylią.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ciasto ciężko się rozwałkowało, a po dodaniu nadzienia czułem, że nigdy nie stwardnieje, ale zostawiłem quiche w piekarniku na około 15 minut dłużej i wszystko wyszło super, a smak bomba 👍
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego
Nawet po dodaniu 15 minut nie zostało to zrobione. Zrobiłam dokładnie według przepisu. Smak jest świetny, ale szkoda, że nie jest upieczony
Tłumaczenie automatyczne z języka słowackiego
Ciasto było źle rozwałkowane i nadal było tłuste po 35 minutach. Musiałem upiec kolejne 25 minut.
Tłumaczenie automatyczne z języka czeskiego