![Jemy zdrowo na wsi i w mieście](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-na-wsi-i-w-miescie-small.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
Jemy zdrowo na wsi i w mieście
![Jemy zdrowo i smacznie](https://jz.img0.cz/media/product/img/jemy-zdrowo-i-smacznie-small_2KT9GP6.jpg.276x276_q85_crop.jpg)
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
Na patelni rozgrzej oliwę i przez 1–2 minuty podsmażaj na niej 2 drobno pokrojone szalotki. Dodaj umyty szpinak i smaż przez kolejne 3 minuty. Uduszony szpinak ubij z jajkiem, szczyptą soli, pieprzem, mlekiem i serkiem wiejskim.
Ciasto umieść w formie o średnicy 25 cm, następnie wlej masę szpinakową, z wierzchu posyp kruszoną gorgonzolą i szalotką pokrojoną w krążki. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 160–170°C. Podawaj z bazylią.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Piekłam 2 godziny i nie wyszło. Nadzienie smakuje wyśmienicie, jednak ciasto po „upieczeniu” kruszy się
Tłumaczenie automatyczne
Nie piekłam zbyt długo i nadal nic wielkiego
Tłumaczenie automatyczne
Ze względu na wizytę musiałam zrobić bez jajek, ale efekt był pyszny.
Tłumaczenie automatyczne