Tarta szpinakowa
- 20 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 12 porcje
Lubisz francuskie smaki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrową tartę warzywną. Smacznego!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 254 Kcal
- 10 g białek
- 18 g tłuszczów
- 13 g węglowodanów
Składniki
12 porcje
Etykiety
Sposób przygotowania
1
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
3
Na patelni rozgrzej oliwę i przez 1–2 minuty podsmażaj na niej 2 drobno pokrojone szalotki. Dodaj umyty szpinak i smaż przez kolejne 3 minuty. Uduszony szpinak ubij z jajkiem, szczyptą soli, pieprzem, mlekiem i serkiem wiejskim.
4
Ciasto umieść w formie o średnicy 25 cm, następnie wlej masę szpinakową, z wierzchu posyp kruszoną gorgonzolą i szalotką pokrojoną w krążki. Piecz przez 30–35 minut w temperaturze 160–170°C. Podawaj z bazylią.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Nadzienie jest dobre, ale ciasto jest okropne. Bez smaku i bardzo się rozpadło
Tłumaczenie automatyczne
Piekłam 2 godziny i nie wyszło. Nadzienie smakuje wyśmienicie, jednak ciasto po „upieczeniu” kruszy się
Tłumaczenie automatyczne
Nie piekłam zbyt długo i nadal nic wielkiego
Tłumaczenie automatyczne