Tajskie curry z kurczakiem
- 15 min.
- 15 min.
- Średnie
- 2 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 312 Kcal
- 14 g białek
- 15 g tłuszczów
- 29 g węglowodanów
Składniki
- 90 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 200 g mięsa z kurczaka
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1× trawa cytrynowa
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- ½× czerwona papryka
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypta chili
Etykiety
Sposób przygotowania
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potrwa to 5–10 minut.
Przygotuj sobie patelnię typu wok, rozgrzej w nim łyżkę oliwy, dodaj łyżkę pasty curry i wymieszaj.
Szybko wrzuć pokrojone mięso z kurczaka i smaż je przez 4 minuty.
Dodaj starty imbir, sok z cytryny i cukier. Podlej bulionem.
Duś przez 5–10 minut.
Następnie dopraw sosem rybnym, chili i kolendrą. Wrzuć paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Duś przez kolejnych 5 minut, podlej mlekiem kokosowym, dodaj posiekaną trawę cytrynową i duś jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
Podawaj z makaronem ryżowym.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobry. Nawet mojemu tacie, który nie przepada za curry, smakowało.
Tłumaczenie automatyczne
Świetnie
Tłumaczenie automatyczne
Kompletny przysmak. Zamiast imbiru dodałam suszoną galangal i posypkę.
Tłumaczenie automatyczne