Szakszuka
- 10 min.
- 11 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 212 Kcal
- 9 g białek
- 13 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Usuń gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w kostkę (2 cm × 2 cm). Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Pomidory pokrój w około centymetrową kostkę. Drobno posiekaj dymkę i szczypiorek.
Rozgrzej na patelni ogniu 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 3–4 minuty.
Następnie dodaj świeże pomidory i pomidory z puszki. Podlej 130 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 4–5 minut.
Kiedy warzywa zmiękną, wbij na patelnię 4 jajka, dodaj drobno posiekaną dymkę i duś na średnim ogniu przez 1 minutę.
Podziel na 4 porcje, posyp każdą drobno posiekanym szczypiorkiem i podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Pyszka