Szafranowe risotto z grzybami
- 10 min.
- 40 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 427 Kcal
- 5,7 g białek
- 22 g tłuszczów
- 50,5 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż cebulę na średnim ogniu (przez ok. 5 minut).
Wsyp ryż i smaż go na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Powinien nasiąknąć tłuszczem i zeszklić się.
Podlej ryż 1 chochlą bulionu, dodaj szafran i grzyby. Zwiększ ogień na średni i duś tak długo, aby bulion całkowicie się wchłonął.
Stopniowo dodawaj kolejne chochle bulionu. Ugotuj ryż do miękkości. Jeżeli w międzyczasie zużyjesz cały bulion, możesz dodać wodę, w której moczyły się grzyby, albo zwykłą wodę z kranu.
Po ugotowaniu ryżu i odparowaniu nadmiaru wody dopraw risotto do smaku solą i pieprzem.
Dodaj klarowane masło dla bardziej kremowej konsystencji.
Wymieszaj, podziel na porcje i podawaj.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Doskonałe risotto. Dodałam więcej pieczarek (3 garści), dodałam też łyżeczkę mielonych pieczarek rurkowych i posypałam parmezanem.
Tłumaczenie automatyczne
5
Pierwszy raz jadłam szafran iw takim zestawieniu z grzybami wypadł znakomicie. Jak z miłej restauracji
Tłumaczenie automatyczne