Spaghetti z czosnkowym tofu
- 10 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Wegański makaron to nie tylko spaghetti z sosem pomidorowym. Spróbuj czegoś innego: wystarczy mieć w domu wędzone tofu, śmietanę sojową, trochę szpinaku i czosnek. Zobaczysz, że ta kompozycja smaków się sprawdzi.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 688 Kcal
- 30 g białek
- 40 g tłuszczów
- 51 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
- 120 g spaghetti z pełnego ziarna (waga na sucho)
- 2 łyżki oleju
- 1× duża żółta cebula (drobno pokrój)
- 2 ząbki czosnku (pokrój w plasterki)
- 200 g wędzonego tofu (drobno utartego)
- 200 ml śmietany sojowej (można zastąpić 12% śmietaną do gotowania)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 50 g świeżego młodego szpinaku (możesz użyć mrożonego)
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
W międzyczasie podsmaż na oleju rzepakowym drobno posiekaną cebulkę.
3
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż przez 2 minuty.
4
Następnie wrzuć tofu starte na tarce o drobnych oczkach i smaż przez kolejnych 5 minut.
5
Podlej śmietaną sojową, dodaj czosnek niedźwiedzi i posól.
6
Sos wymieszaj z makaronem i świeżym szpinakiem. Podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
nie podobało nam się to
Tłumaczenie automatyczne
Dobre, ale trzeba je dobrze doprawić. ;-)
Tłumaczenie automatyczne