

Sałatka Cezar
20 min.
21 min.
Łatwe
4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 333 Kcal
- 33 g białek
- 15 g tłuszczów
- 15 g węglowodanów
Ponad 350 przepisów ze wszystkich książek (zaoszczędzisz ponad 500 zł)
- Aplikacja bez reklam
- Proste gotowanie ze składników, które masz w domu
- Ulubione przepisy dostępne offline
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj patelnię żaroodporną.
Pokrój bagietkę w grubą kostkę i opiecz ją na suchej patelni (3–4 minuty na wolnym lub średnim ogniu). Przesyp grzanki do innego naczynia i odstaw.
Oczyść patelnię i na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zwiększ ogień, włóż na patelnię oczyszczoną pierś kurczaka i smaż przez 1–2 minuty z każdej strony.
Następnie wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190–200°C przez 10–15 minut.
Wyjmij patelnię i odstaw mięso na 10 minut. Po przestygnięciu pokrój je w cienkie plastry.
W międzyczasie umyj sałatę, porwij ją lub pokrój na kawałki i ułóż w salaterce lub na paterze.
Przygotuj dressing. Wlej wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zmiksuj je blenderem ręcznym na gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polej dressingiem sałatę i wymieszaj. Ułóż na sałacie grzanki, pieczonego kurczaka i wióry parmezanu. Podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo ciekawa polewa, która na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt smacznie i dla niektórych może być zbyt słona. Ale to sprawia, że cała sałatka smakuje tak dobrze, że nie potrzeba żadnych innych przypraw. Bardzo szybka i smaczna sałatka.
Tłumaczenie automatyczne