Ryż z potrawką z ciecierzycy
- 10 min.
- 15 min.
- Łatwe
- 3 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 453 Kcal
- 12 g białek
- 17 g tłuszczów
- 56 g węglowodanów
Składniki
- 1× mała żółta cebula
- 1× duży mięsisty pomidor (ok. 200 g)
- 120 g białego ryżu basmati (waga na sucho, możesz użyć brązowego ryżu basmati)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 400 g gotowanej ciecierzycy
- ½ lyzeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 100 ml śmietany sojowej (lub innej śmietany roślinnej, np. ryżowej)
- sól
Etykiety
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidora pokrój w kostkę.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle wystarczy 15 minut gotowania pod pokrywką na wolnym ogniu, w 1,5-2 razy większej ilości wody niż ilość ryżu). Ryż brązowy będzie gotował się dłużej, przez ok. 25-35 minut.
W międzyczasie przygotuj potrawkę z ciecierzycy. Najpierw na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez 2 na wolnym ogniu, aż się zeszkli.
Do cebuli dodaj 1 łyżkę przecieru pomidorowego, ugotowaną ciecierzycę i pokrojonego pomidora. Duś przez 5 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodaj ½ łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Wymieszaj i podlej sos śmietaną sojową. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejnych 5 minut na wolnym ogniu.
Gotową potrawkę podawaj z ryżem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
.
Tłumaczenie automatyczne
Super szybki i smaczny posiłek, który Cię syci. Z pewnością nie gotowałem po raz ostatni!
Tłumaczenie automatyczne