SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 185°C i przygotuj formę żaroodporną (20 × 20 cm).

2

Obierz marchew i pokrój ją w 6 cienkich słupków o długości ok. 10–13 cm.

3

W słupki pokrój również 180 g dymki. Resztę dymki pokrój w plasterki i odstaw.

4

Umyj i oczyść mięso, pokrój je w 6 plastrów. Na blacie rozłóż arkusz papieru do pieczenia, ułóż na nim plastry mięsa, przykryj drugim arkuszem i ubij mięso tłuczkiem, aby plastry były cieńsze i delikatniejsze.

5

W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, włóż do niej mięso i dokładnie, gołymi rękami posmaruj sosem.

6

Po kilku minutach przygotuj roladki: na brzegu każdego plastra umieść 1 słupek marchewki i 1 słupek dymki. Cisno zwiń mięso wokół warzyw i ułóż w formie żaroodpornej, zwiniętym brzegiem w dół.

7

Kiedy wszystkie roladki będą gotowe, podlej roladki 200 ml wody, wstaw formę do piekarnika i piecz przez 45–50 minut w temperaturze 180–185°C.

8

Co 10 minut wysuń formę z piekarnika, podlej roladki kilkoma łyżkami sosu i z powrotem zamknij.

9

W międzyczasie ugotuj ryż: wsyp go do garnka, zalej 2,5 l wody, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 17–20 minut na średnim ogniu.

10

Drobno posiekaj papryczkę chili.

11

Ugotowany ryż odcedź, przesyp z powrotem do garnka i przykryj, by nie wystygł.

12

Upieczone roladki skrop sokiem z limonki, podziel na 3 porcje i ułóż obok nich porcję ryżu.

13

Posyp każdą porcję posiekanym chili i plasterkami dymki. Podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Petr Jakubek
09. kwietnia 2022

Kateřina Hadžiosmanović
15. stycznia 2022

Doskonałe, łatwe przygotowanie, które wszystkim smakowało w domu.

Tłumaczenie automatyczne

ocen_1130153
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu