Rolada drobiowa z suszoną szynką, parmezanem i szpinakiem
- 30 min.
- 90 min.
- Średnie
- 6 porcje
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 219 Kcal
- 33 g białek
- 7 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 185–190°C i przygotuj formę żaroodporną (30 × 40 cm).
Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek i cebulę, smaż przez 2–3 minuty.
Dodaj liście szpinaku, oprósz solą i pieprzem, podlej odrobiną wody i duś przez 1 minutę.
Zdejmij z ognia i pozostaw szpinak na patelni.
Przygotuj roladę. Będziesz potrzebować 2 arkuszy folii aluminiowej o wymiarach 60–70 × 29 cm. Ułóż je na blacie tak, by stykały się dłuższymi brzegami. Przykryj jeden arkusz drugim, tak by zachodziły na siebie dłuższymi brzegami o ok. 10 cm. Uzyskasz w ten sposób jeden duży arkusz o długości 60–70 cm i szerokości 48 cm, skierowany krótszym brzegiem w Twoją stronę.
Ułóż mięso z kurczaka w taki sposób, by równomiernie pokryło ono środek arkusza, pozostaw 15–20 cm odstępu od górnego i dolnego brzegu folii. Oprósz mięso solą i pieprzem.
Na połowie filetów ułóż nadzienie szpinakowe, a na nim poziomo plastry szynki. Posyp parmezanem.
Zwiń mięso od lewej do prawej. Zawiń roladę w folię aluminiową, mocno ściągnij brzegi i złóż je.
Włóż roladę do formy, podlej bulionem i piecz przez 60–65 minut w temperaturze 185–190°C.
Następnie wyjmij pieczeń z folii, zwiększ temperaturę do 220–225°C i piecz przez kolejnych 15–20 minut.
Wyjmij z piekarnika, kiedy nabierze złotego koloru. Podawaj od razu.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobre i proste jedzenie.
Tłumaczenie automatyczne