Risotto z dynią
- 5 min.
- 40 min.
- Skomplikowane
- 4 porcji
Rozjaśnij pochmurne zimowe popołudnie naszym sezonowym przepisem na kremowe risotto z dynią. Posyp je kawałeczkami jarmużu i wiórkami białego cheddara. To co, już Ci cieknie ślinka?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 394 Kcal
- 10 g białek
- 10 g tłuszczów
- 65 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Posiekaj dymkę w drobne plasterki i smaż ją przez 2 minuty.
2
Dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli.
3
Dodaj puree z dyni, kurkumę, sól, chili i oregano. Smaż przez kolejnych 5 minut.
4
Podlej ok. 100 ml bulionu warzywnego. Poczekaj, aż ryż wchłonie cały bulion i podlej kolejnymi 100 ml. W ten sposób zużyj cały bulion i duś ryż do miękkości. Jeżeli nie masz wystarczająco dużo bulionu, możesz użyć wody.
5
Wymieszaj gorące risotto z ricottą i klarowanym masłem. Podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
bardzo dobre, dodałam tylko pół łyżeczki chili, bo 1 łyżeczka to dla mnie za dużo :). Zamiast ricotty użyłam serka Philadelphia i kawałka wiązówki :)
Tłumaczenie automatyczne
Zamiast ricotty miałam lekko rozgotowaną mozzarellę bez laktozy (174g) i było dobre😁 na ryż długoziarnisty bulion wyszedł 900ml☺️
Tłumaczenie automatyczne