Risotto z dynią
- 5 min.
- 40 min.
- Skomplikowane
- 4 porcji
Rozjaśnij pochmurne zimowe popołudnie naszym sezonowym przepisem na kremowe risotto z dynią. Posyp je kawałeczkami jarmużu i wiórkami białego cheddara. To co, już Ci cieknie ślinka?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 394 Kcal
- 10 g białek
- 10 g tłuszczów
- 65 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Posiekaj dymkę w drobne plasterki i smaż ją przez 2 minuty.
2
Dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli.
3
Dodaj puree z dyni, kurkumę, sól, chili i oregano. Smaż przez kolejnych 5 minut.
4
Podlej ok. 100 ml bulionu warzywnego. Poczekaj, aż ryż wchłonie cały bulion i podlej kolejnymi 100 ml. W ten sposób zużyj cały bulion i duś ryż do miękkości. Jeżeli nie masz wystarczająco dużo bulionu, możesz użyć wody.
5
Wymieszaj gorące risotto z ricottą i klarowanym masłem. Podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Ośmielę się powiedzieć, że umiem gotować. Mój mąż powiedział, że to najlepsze jedzenie jakie ode mnie jadł. Naprawdę nigdy nie jadłem lepszego risotto. To było absolutnie wspaniałe.
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobre, dodałam tylko pół łyżeczki chili, bo 1 łyżeczka to dla mnie za dużo :). Zamiast ricotty użyłam serka Philadelphia i kawałka wiązówki :)
Tłumaczenie automatyczne
Zamiast ricotty miałam lekko rozgotowaną mozzarellę bez laktozy (174g) i było dobre😁 na ryż długoziarnisty bulion wyszedł 900ml☺️
Tłumaczenie automatyczne