Razowa pizza z buraczkami
- 135 min.
- 75 min.
- Skomplikowane
- 4 sztuki
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 940 Kcal
- 27,9 g białek
- 32,9 g tłuszczów
- 125 g węglowodanów
Składniki
- 1× drożdże suszone
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 500 ml mleka roślinnego (możesz zastąpić półtłustym mlekiem krowim)
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 280 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 400 g ugotowanych buraczków czerwonych (pokrój w plasterki)
- 1× średnia biała cebula (drobno pokrój)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (bez cukru)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 100 g fety
- 100 g orzechów włoskich
- świeża bazylia (do dekoracji)
- sól
- pieprz
Etykiety
Sposób przygotowania
Suszone drożdże, cukier i mleko wymieszaj w kubeczku i odstaw na 15 minut, aby powstał zaczyn.
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, sól, oregano, bazylię, czosnek i 2 łyżeczki oliwy. Dolej trochę soku z buraczków, żeby zabarwić ciasto.
Do suchych składników wlej zaczyn i wymieszaj. Wyrabiaj przez co najmniej 10 minut.
Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej na 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj sos: na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i na wolnym ogniupodsmaż cebulę. Dodaj przecier i pomidory z puszki, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Duś na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dopraw do smaku płatkami drożdżowymi. Zdejmij z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 250°C, pokryj blachę papierem do pieczenia.
Podziel wyrośnięte ciasto na 4 części.
Każdą część rozwałkuj na okrągły placek, przełóż go na blachę, posmaruj sosem i ułóż na nim pokrojone buraczki.
Piecz przez 10–15 minut w 190–200°C, następnie posyp pokruszoną fetą, orzechami i świeżą bazylią. Podawaj. W ten sam sposób przygotuj i upiecz resztę ciasta.
*Jeżeli używasz gotowanych buraczków ze sklepu, wykorzystaj sok znajdujący się w woreczku. Jeżeli go nie ma, zblenduj kawałeczek buraczka z odrobiną wody i wykorzystaj go jako barwnik do ciasta.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
👍
Tłumaczenie automatyczne
TYLKO JEDEN Z NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW TUTAJ
Tłumaczenie automatyczne