Placuszki z kalafiora
- 20 min.
- 6 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 209 Kcal
- 7 g białek
- 12 g tłuszczów
- 19 g węglowodanów
Składniki
Etykiety
Sposób przygotowania
Umyj kalafiora i połam go na różyczki.
Zblenduj je lub zetrzyj na tarce i przesyp do miski.
Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Przełóż pianę do miski z utartym kalafiorem i ostrożnie wymieszaj.
Dodaj mleko, płatki owsiane i żółtko.
Dopraw ciasto solą, pieprzem i majerankiem oraz utartym czosnkiem.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek mleka.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Formuj z ciasta placuszki i smaż je na oliwie na złoty kolor. Wystarczą ok. 3 minuty z każdej strony.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
5
Polecam dodać ser i upiec naleśniki w piekarniku.
Tłumaczenie automatyczne
to wszystko się rozpada, szkoda
Tłumaczenie automatyczne