Placuszki marchewkowe z bazylią
- 15 min.
- 32 min.
- Łatwe
- 16 sztuki
Dziś mamy dla Ciebie przepis na lekki obiad.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 71 Kcal
- 4 g białek
- 4 g tłuszczów
- 4 g węglowodanów
Składniki
16 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj tofu i obraną marchewkę. Wsyp je do miski.
2
Dodaj jajka, mąkę, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę curry, sól i pieprz. Składniki mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
3
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Za pomocą łyżki albo chochelki wylewaj niewielkie porcje ciasta bezpośrednio na patelnię, tworząc placuszki (na patelni powinny się zmieścić ok. 4 placki jednocześnie), i smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Ciasta powinno wystarczyć na ok. 16 placuszków.
4
Usmażone placki rozłóż na talerze i podawaj.
Nasza rada
Placuszki marchewkowe podawaj z jogurtem naturalnym i dowolną sałatką.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Bardzo dobrze 😍
Tłumaczenie automatyczne
Paszteciki smakują luksusowo! Ja dodałam tylko 20 g mniej mąki i wyszły rewelacyjnie, z jednej porcji wyszło 14 pasztecików. Świetnie nadają się nie tylko na lunch z gotowanymi ziemniakami, ale także na przekąskę lub kolację ze świeżymi warzywami. Na pewno nie zrobiłem tego ostatnim razem!
Tłumaczenie automatyczne
Świetne, pyszne
Tłumaczenie automatyczne