Placki ziemniaczano-dyniowe
- 10 min.
- 35 min.
- Łatwe
- 10 sztuki
Co dodać do placków ziemniaczanych, by były jeszcze lepsze? Dynię masłową! Przygotowujemy je tak samo, jak klasyczne placki, a dodatek marchewki i dyni zapewni im lepszy smak, więcej wartości odżywczych i piękny kolor.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 87 Kcal
- 4 g białek
- 3 g tłuszczów
- 12 g węglowodanów
Składniki
10 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.
2
Dynię, ziemniaki i marchewkę obierz lub oskrob i utrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3
Do startych warzyw dodaj po kolei wszystkie jajka i ząbki czosnku przetarte przez praskę.
4
Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
5
Z masy uformuj niewielkie placuszki i ułóż je na blasze.
6
Piecz przez 35 minut w temperaturze 170–180°C.
Nasza rada
Placki będę doskonale smakować z kwaśną śmietaną.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dobrze
Tłumaczenie automatyczne
smak bardzo dobry, ale fajnie by było wspomnieć o informacji, że wodę trzeba wycisnąć
Tłumaczenie automatyczne
Dobra, ale on naprawdę chce się tym cieszyć. Polecam autorowi dodać do przepisu, że muszę wyciskać ziemniaki tak jak klasyczne placki ziemniaczane, bo oczywiście mało osób o tym wie.
Tłumaczenie automatyczne