Placki ziemniaczane z pasternakiem
- 30 min.
- 14 min.
- Łatwe
- 8 sztuki
Pasternak być może nie należy do najczęściej wykorzystywanych składników w naszych gospodarstwach domowych. Szkoda jednak, ponieważ jego smak i walory użytkowe są doskonałe, a ponadto zawiera on duże ilości potasu i błonnika. Spróbuj tych niezwykłych placków ziemniaczanych z pasternakiem.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 176 Kcal
- 3 g białek
- 6 g tłuszczów
- 27 g węglowodanów
Składniki
8 sztuki
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2
Ziemniaki i pasternak obierz, oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3
Odsącz nadmiar płynu i dodaj drobno posiekaną cebulę oraz sól, majeranek, sodę i proszek do pieczenia.
4
Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj skrobię rozpuszczoną w 100 ml wody.
5
Z ciasta uformuj placki (ok. 8 sztuk) i ułóż je na blasze wysmarowanej olejem słonecznikowym.
6
Piecz przez ok. 7 minut z każdej strony.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
W ogóle się nie trzymają.
Tłumaczenie automatyczne