Pizza z kalafiora
- 10 min.
- 40 min.
- Średnie
- 4 porcji
Jemy zdrowo – szybko i prosto
Strona 70Dowiedz się więcej o książceWartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 147 Kcal
- 7 g białek
- 10 g tłuszczów
- 7 g węglowodanów
Składniki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj je do miękkości.
Po ugotowaniu odcedź je, odsącz i zmiksuj blenderem.
Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Masę wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jeśli to konieczne, pomagaj sobie łyżką. Masa wystarczy na 4 niewielkie pizze.
Na łyżce oliwy z oliwek lekko podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodaj przecier pomidorowy i smaż przez 2 minuty.
Dodaj drobno pokrojone pomidory i duś przez kolejnych 5 minut. Sos dopraw solą, pieprzem i oregano.
Pizzę równomiernie posmaru sosem i piecz w 180–190°C przez około 20 minut.
Podpieczone pizze wyjmij z piekarnika i ułóż na nich dowolne składniki, a następnie zapiekaj przez kolejnych 10 minut.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
pizza w smaku dobra. pieczenie trwało ok. godziny.troche się rozpadała
Sama pizza nie smakowała źle. Na wierzch dodałam szynkę, kukurydzę i posiekaną mozzarellę, a porcja nadal miała akceptowalną liczbę kalorii. Problem w tym, że bardzo się rozpada. Zgodnie z przepisem nie dodałam mąki, a może byłoby jej trochę mniej.
Tłumaczenie automatyczne