Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą
- 25 min.
- 20 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 468 Kcal
- 36 g białek
- 16 g tłuszczów
- 48 g węglowodanów
Składniki
- 240 g makaronu pełnoziarnistego w stanie suchym (możesz użyć brązowego ryżu)
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki świeżego szczypiorku (posiekaj)
- 150 g odtłuszczonej mozzarelli
- 2 łyżeczki oleju
- 1× mała biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 260 g krojonych pomidorów (z puszki)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100 ml wody
Etykiety
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron lub ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej piersi zw kurczaka (w całości), przez 3 minuty z jednej i 4 minuty z drugiej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
Pozostaw patelnię na ogniu, zmniejsz go i podsmaż na tłuszczu z mięsa cebulę i czosnek (wystarczą 2 minuty). Następnie zwiększ ogień i dodaj przecier. Wymieszaj i wlej pomidory z puszki.
Wsyp bazylię i posiekany szczypiorek. Duś przez 5 minut na średnim ogniu.
Jeżeli sos pomidorowy się przypala, podlej go odrobiną wody.
Przełóż na patelnię podpieczone mięso i podlej je sosem pomidorowym.
Obsyp lub obłóż mozzarellą, przykryj pokrywką i duś jeszcze przez 3–4 minuty na średnim ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z gotowanym makaronem lub ryżem.
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
Dobrze i szybko. 👍👍👍
Tłumaczenie automatyczne
Nie robiłam puree, użyłam świeżych pomidorów, więc wyszło trochę pomarańczowe i może na ostatnim etapie trochę wodniste - nie przechylałam patelni i się udało dobre z indykiem Zgadzam się z komentarzem, że „czegoś brakuje”, może bazylii, więcej czosnku…
Tłumaczenie automatyczne
bardzo dobry
Tłumaczenie automatyczne