Orzeźwiająca letnia sałatka z truskawkami i awokado
- 15 min.
- 3 min.
- Łatwe
- 2 porcji
Orzeźwiająca i różnorodna. Oto nasza idealna letnia sałatka. Latem najchętniej gotujemy takie dania, którymi można się najeść, ale nie przejeść. Taka właśnie jest ta sałatka! No i zawiera truskawki, a sezon w pełni!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 488 Kcal
- 13 g białek
- 38 g tłuszczów
- 20 g węglowodanów
Składniki
2 porcji
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Na suchej patelni upraż migdały (wystarczą 2–3 minuty na średnim ogniu). Po uprażeniu odstaw je do ostygnięcia.
2
W międzyczasie przygotuj sałatkę. Roszponkę przepłucz, osusz i wsyp do salaterki. Truskawki pokrój w plasterki i dorzuć je do roszponki. Dodaj migdały. W drugim naczyniu wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Polej dressingiem sałatkę. Oprósz ją solą i pieprzem, wymieszaj.
3
Z awokado usuń pestkę i skórkę, pokrój miąższ w plastry. Podziel sałatę na dwie porcje, do każdej dodaj pokrojone awokado. Obie porce posyp pokruszoną fetą i podawaj.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
świetna sałatka, wspaniały smak
Tłumaczenie automatyczne
❤️
Tłumaczenie automatyczne