SzukajSzukajMoje Moje KoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium Kontakt

Migdały

Są to nasiona z nasion migdałowca, który jest pierwszym drzewem kwitnącym wiosną. Można je znaleźć zarówno w postaci łuskanej, jak i niełuskanej, prażone lub surowe. Są one uważane za jedno z najlepszych źródeł viaminy E na świecie. Migdały zawierają tłuszcze jednonienasycone, białko, minerały, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, wit. B1, B6 i flawonoidy, które zapobiegają większości chorób przewlekłych. Wpływają korzystnie na układ nerwowy, obniżają cholesterol i dodają siły mięśniom. Zalecamy namoczenie migdałów w wodzie na noc przed ich bezpośrednim spożyciem. Należy je szybko zużyć, ponieważ mają tendencję do jełczenia. Dodaj je do musli, sałatek warzywnych lub serowych, pucharków owocowych lub ciast.

Przepisy na dania zawierające Migdały