Miodowy kuskus z mandarynkami
- 10 min.
- 5 min.
- Łatwe
- 4 porcji
Niebanalny pomysł na letni obiad.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
- 515 Kcal
- 14 g białek
- 14 g tłuszczów
- 79 g węglowodanów
Składniki
4 porcji
- 70 g rodzynek
- 600 ml wody (doprowadź do wrzenia)
- 3× świeża mandarynka (większych rozmiarów)
- 20 g stałego oleju kokosowego
- 30 g miodu
- ½ lyzeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 40 g niesolonych i nieprażonych pistacji (pokrusz w moździerzu)
- 20 g niełuskanych pokrojonych migdałów
- 20 g pestek granatu
- 300 g kuskusu pełnoziarnistego (waga na sucho)
Etykiety
Sposób przygotowania
1
Do dużej miski wsyp kuskus, 2 łyżeczki miodu i cynamon. Zalej 600 ml wrzątku, wymieszaj, przykryj i odstaw do napęcznienia (potrwa to ok. 10 minut).
2
W międzyczasie obierz mandarynki i podziel je na cząstki.
3
Do ugotowanego kuskusu dodaj mandarynki, suszone owoce i siekane pistacje.
4
W małym rondelku rozgrzej olej kokosowy i 1 łyżkę miodu.
5
Kuskus podziel na 4 porcje i polej każdą olejem z miodem.
6
Każdą porcję udekoruj orzechami włoskimi.
Nasza rada
Sałatkę z kuskusa możesz dodatkowo udekorować siekanymi listkami świeżej mięty.
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny
Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami
pierwszy raz w takiej wersji i "smaczne"
Doskonała i zdrowa owsianka 💯
Tłumaczenie automatyczne
Nie jestem słodka, ale muszę powiedzieć, że to połączenie jest świetne, dzieci też bardzo to lubią
Tłumaczenie automatyczne